Senkron Kurumsal Katalog, Senkronize, Dergi

Birecik Barajı

Birecik Barajı ve HES; Fırat Nehri üzerinde, dünyanın sayılı büyük barajlarından biri olarak bilinen Atatürk Barajının mansabında, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşletme Anonim Şirketi tarafından inşa edilmiştir.

Birecik Barajı

Birecik Barajı ve HES; Fırat Nehri üzerinde, dünyanın sayılı büyük barajlarından biri olarak bilinen Atatürk Barajının mansabında, Yap-İşlet-Devret  (YİD) modeli ile Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşletme Anonim Şirketi tarafından inşa edilmiştir. 3096 sayılı Kanun kapsamında tesis edilen Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali Yap-İşlet-Devret modelinin ülkemizdeki en büyük ölçekli hidroelektrik santral projesidir. 672 MW kurulu gücündeki Birecik HES,  yıllık 2,5 milyar kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesi ile Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra Türkiye’nin işletmede olan dördüncü büyük hidroelektrik santralidir.
 

İHTİYAÇ VE TALEP:

Birecik Barajı ve HES  (Hidroelektrik Enerji Santrali) Güneydoğu Anadolu bölgesinde,  Fırat Nehri üzerinde, Şanlıurfa ili Birecik ilçesinin 8 km yukarısında ve Suriye sınırının yaklaşık 30 km kuzeyinde yer almaktadır. Gaziantep-Şanlıurfa yolu üzerinde,  nehir kenarındaki lokantalarıyla, antik çağda Mekadonopolis olarak bilinen eski adıyla Birtha, şimdiki adıyla Birecik; Fırat Nehri üzerinde adeta bir köprü görevini görmektedir.

Birecik Barajı’nın depolama alanı 56 km² olup, Şanlıurfa ile Gaziantep sınırlarına kadar uzanır. Baraj gölünde 1.220 milyon m³ su tutulmaktadır. Enerji üretimine ilave olarak, Gaziantep ve Araban düzlüklerini de kapsayan toplam 95,000 hektarlık bir alan sulanması planlanmaktadır. Sulama suyu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından Birecik Barajı gölünden pompalanmak suretiyle sağlanacaktır. Nizip bölgesinin içme suyu, modern bir arıtma tesisi ile baraj gölünden temin edilmektedir.

Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santralında, Verbundplan Avusturya yatırımcı firmasının talepleri üzerine bütün baraj alanında yapılan risk analizi sonucunda, stratejik olarak özellikle terör saldırılarına açık, Suriye ile 30km. uzaklığa sahip barajın perimetre güvenliğinin en üst seviyede sağlanacak şekilde Fiber Optik Çevre Güvenlik Sistemi ve buna bağlı Analog Kapalı Devre TV Sistemi, yönetim binaları ve Avusturya firması çalışanlarının aileleri ile birlikte kaldıkları lojmanların izlenmesi, insan sirkülasyonun denetlenmesi ve yetkilendirilmesi amaçlı Kartlı Geçiş Sistemi dizayn edilmiştir.
 

SİSTEM TASARIMI VE ÇÖZÜM:

Enerji sektöründe faaliyet gösteren Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santralında yapılan risk analizinde daha önce Gaziantep ve Şanlıurfa cephelerinden içeriye yapılan sabotaj girişimlerinin de önünün alınabilmesi amaçlarıyla çalışanların can güvenliği ve yapılan yatırımın işletme güvenliği için öncelikle barajın 2.500 metrelik cephesinde Fiber Optik Algılama Sensörlerinden oluşan çit algılama sistemi ile buna entegre olarak çalışan ve hareketli Speed Dome Kameralardan meydana gelen Kapalı Devre Tv Sistemi tesis edilmiştir.

Ayrıca bütün baraj çevresindeki dış perimetre çit duvar üzerinde ve bütün kameralar birbirini görecek şekilde Kapalı Devre TV ve Dijital Kayıt Sistemi tesis edilmiş olup sistem video analiz programı üzerinde değerlendirme yaparak çalışmaktadır.

Birecik A.Ş.  ve Verbundplan çalışanlarının giriş çıkış sirkülasyonu ve yetkilendirilmesi amaçlı data center, Monitoring center başta olmak üzere bütün önemli alanlar Kartlı Geçiş Sistemi ile kontrol altına alınmıştır. Girişlerde turnike ile sınırlandırılmış ve Kartlı Geçiş Sistemi ile yetkilendirilmiştir.